Упуство за ауторе

Радове примамо у току цијеле године.

За заинтересоване ауторе

Часопис Радови Филозофског факултета објављује радове из области хуманистичких и друштвених наука. Уређивачка политика часописа јесте усмјереност ка постизању препознатљивости часописа у региону, али и шире, по актуелним научним радовима из поменутих области.

Слањем прилога аутор гарантује да прилог није до сада објављен, као и да није укључен у било који други рецензентски поступак или процес објављивања у другој публикацији.  Аутор рада одговоран је за тачност свих података које износи у раду, како оних који представљају литературу (укључујући сопствене публикације), тако и оних који су представљени као резултати истраживања. Уколико се току процеса припреме за објављивање уочи или открије било који облик плагирања у рукопису, часопис неће примати прилоге од аутора који је послао рукопис у току три наредне године.

Радове, технички усклађене са „Упутством за ауторе“ (у прилогу), аутори шаљу електронским путем на имејл адресу часописа. Језици рада су српски језик и енглески језик. У договору са Редакцијом, аутори могу слати прилоге и на другим језицима, првенствено језицима шире научне комуникације (француском, италијанском, руском или њемачком). Уколико рад није писан на енглеском језику, пожељно је да резиме рада буде на енглеском језику.

Радови који се узимају у разматрање за објављивање могу имати највише три аутора. Слањем коауторског рада, коаутори гарантују да су сви дали значајан допринос у изради рукописа. Приликом иницијалног слања рада, неопходно је да сви коаутори буду укључени у електронско дописивање, док се сви облици накнадне сарадње са Редакцијом могу обављати са првим или једним коаутором.

Аутори су дужни да пријаве било какав потенцијални сукоб интереса који може утицати на објављивање рада.

Додатне напомене

Препоручујемо ауторима да се више ослањају на часописне референце као изворе информација у својим прилозима.

У једном броју часописа може бити објављен највише један рад једног аутора (укључујући коауторски рад). Са друге стране, исти аутор може послати и приказ за број часописа за који шаље научни чланак.

Редакција моли заинтересоване за објављивање приказа и информативних прилога да најприје ступе у контакт са Редакцијом и провјере да ли се њихови планирани прикази/информативни прилози могу уврстити у наредни број часописа, пошто је број таквих прилога ограничен.

Етика рецензирања и објављивања

Уредник и Редакција одговорни су за свеукупни процес припреме и публиковања часописа.

За сваки пристигли рад Редакција  оцјењује усклађеност рада са уређивачком политиком Радова. Редакција задржава право да у рецензентски поступак не уврсти чланак за који процијени да не спада у тематски фокус часописа. У складу са нормативима, у току рецензентског поступка, сваки рад оцјењују минимално два компетентна рецензента. Рецензирање је анонимно. Редакција по потреби прослеђује изводе из текста рецензија, у случају неопходне ревизије рада и/или поновног ренцензирања.

Након завршеног процеса рецензије, уколико постоје објективни разлози да чланак не може бити укључен у број у припреми, Редакција задржава право да чланак објави у наредном броју часописа, односно у року од године дана од прихватања рукописа за штампу.

Упутство за ауторе
Прилог